𝓑𝓪𝓴𝓮 𝓘𝓽 𝓤𝓷𝓽𝓲𝓵 𝓨𝓸𝓾 𝓜𝓪𝓴𝓮 𝓘𝓽...
Nampak tak kegebuan doh-doh.. mekar bukan? haha
Haa, indahnya putaran seiringan dengan bau-bauan coffee gituhh...
Taraaa, rasa nak berjoget ok!! Bila menjadi. sebiji pun kenyang beb. So apa lagi jom try. Anda pasti tertawan. Jom tengok resipi dan cara.
Selamat mencuba.. anda pasti berjoget haha
Resepi roti
Air sejuk + 1 biji telur jadikan 265gm
400 gm tpg high protein
100 gm tpg gandum
30 gm susu tepung
1 sdu teh garam
50 gm gula
11gm instant yis saf
80 gm marjerin
1sudu besar #rfb ..#rfb memang terbaik!
Cara-cara
Kalau ada mixer campur semua.
Biar kembang,uli bg buang angin. Kemudian boleh la bentukkan ikut citarasa.sendiri. Biarkan seketika doh naik sekali lagi. Then bakar 200° selama 15minit (ikut kesesuaian oven)..Taraaa siap!
Inti:
10 gram mentega
40 gram gula perang
1/4 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Masukkan ke dalam plastik dan bekukan.
Setelah beku, potongkannya berbentuk kiub supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam doh roti.
ATAU
Nota:
Tapi inti cara saya sebab nk cpt, ambil sesudu teh planta pastu letak gula ujung sudu..pastu roll kan jd bulat ...fuh gandingan mantap planta ngan gula! Try2 je mnjadi u huhuhu..
Topping:
2 sudu besar air
2 sudu besar kopi / mocha segera (3 in 1)
1/4 sudu kesil esen vanila
50 gram gula aising
50 gram mentega
1 biji telur
50 gram tepung kek
Cara-cara:
Kacau kopi bersama air sehingga larut dan masukkan esen vanila. Ketepikan.
Pukul gula aising bersama mentega sehingga sehingga gebu dan berkrim menggunakan kelajuan tinggi.
Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan air kopi yang telah dibancuh tadi.
Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sehingga adunan sebati.
Isikan adunan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
Nota:
Boleh sediakan topping dan inti 2-3 hari lebih awal.
Jika menggunakan kopi @ nescafe yang asli, boleh kurangkan jumlahnya supaya tidak terlalu pahit.
Boleh guna api atas untuk 5-10 minit terakhir bagi mendapatkan toping roti yang garing
No comments:
Post a Comment